Sista tåget

Rättvik 1965 (2)

Rättvik 31/10 1965

Rättvik 1965

Rättvik 30-11 1965 / A. Wallin

Sågmyra stn 1965

Sågmyra 30/11 1965 / A. Wallin

Sågmyra 1965Motorvagn har lämnat Sågmyra på väg mot Falun
den sista trafikdagen 30/11 1965.
Bild tagen vid vägövergången vid km 24+800.
Foto: Margit Hagman

Falu Kuriren 1/12 1965

Sista tåget Falun – Rättvik

En halvtimme försenat kom det sista rälsbusståget i går kväll inrullande på Falun C. Några blommor från de sörjande blev det inte – men det lyste ovanligt rött när tågklarerare Fritz Hennström gav signal för det sista stoppet för rälsbussförare Egon Johansson, i går med adress Falun, i dag Borlänge. Tåg nr 5267 var definitivt ur leken. Tågbefälhavare Manne Persson hade utom dussinet vanliga legala resenärer också med en del press- och SJ-folk på avskedsfärden, och alldeles utan en del extrafestligt var inte sista turen. Man lämnade Rättvik en kvart försenad inför 50-talet vemodiga, som inte sade något, men en av dem dristade sig till en vinkning. Några behjärtade rättvikare hade placerat ett par knalldosor som avskedssalut efter hundra meter. Tidigare på kvällen hade direktör Tiger som en sentimental gest inviterat till förfriskning, och gravölet dracks i sällskap med direktör Sten Hagberg uppe på Lerdalshöjden. Där fanns bl. a. SJ:s pressombud Hillborg tillsammans med falustinsen Kurt Malmström, som är chef för räjongen Sågmyra – Falun C i fortsättningen. I Sågmyra hade man skärpt sig ännu mera, och ur den talrika skaran på stationen där trädde direktör Sverre Larsson fram och överlämnade ortens specialitet filtar och plädar till trion rällsbussföraren, konduktören och stationsinspektören. – På sex år har Falu-området nu fått fyra bandelar nerlagda, sa hr Hillborg, f.d. Falun, med en suck och klev på Gävle-tåget mot sin nya arbetsplats. Ja, inte är det mycket att fira med blommor. Vi falubor får väl trösta oss att vi fortfarande ser spåren efter 75-åringen Falun – Rättvikbanan, somhärmed gått hädan. H e n i.

Sista tåget FK 651201
Dala Demokraten 1/12 1965

Sidan 1

Här slutar en bana

 Sista tåget DD 651201

Dala Demokraten 1/12 1965

Sidan 3

”Vi minns hö, kol och löv på rälsen”

Vemodigt avsked för veteranerna vid anrik järnväg

Intervju med banvakten Nils Eriksson, Sågmyra. Tidigare Lustebo. //TL

Banvakt Nils Eriksson DD651201